Европейската комисия публикува списъка с одобрените от Европейския съвет ключови проекти в областта на енергийната инфраструктура. Общата сума на проектите е 150 млн. евро. С по-голямата част от тези средства ще бъдат финансирани проекти в Централна и Югоизточна Европа, както и в страните от Балтийския регион.

България участва с два проекта, които ще получат безвъзмездно финансиране - разширяването на газохранилището в Чирен и изграждането на нова електропреносна линия между "Марица-Изток" и Бургас. За 3D сеизмични проучвания на Чирен, които са част от разширението, "Булгартрансгаз" ще вземе 3,9 млн. евро. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) пък ще получи почти 29 млн. евро за новата далекопроводна линия от 400 kV, която според ЕК е част от четири такива линии, увеличаващи свързаността между България и Гърция.

Това е вторият най-скъп проект в списъка, като преди него е само полско-чешкия газов интерконектор.

Това е третият подобен списък, който ЕК пуска с одобрени проекти по общата схема за увеличаване на енергийната свързаност на Европа. Схемата е на стойност 5,35 млрд. евро и трябва да бъде изпълнена до 2020 г.


Източник: Капитал