До края на годината ще бъдат отворени 6 нови мерки от Програмата за развитие на селските райони. Първият прием за земеделски стопани ще бъде стартова помощ за млади фермери, като подаването на документи се очаква да започне в края на този месец.

Димитър Ванев, директор на Национална служба "Съвети в земеделието", даде някои напътствия за хора, които искат да се занимават със земеделие в “Денят започва”. В ръководената от него служба можете да получите напътствия и различни алтернативи за развитие на стопанството. Най-често задаваният въпрос към "Съвети в земеделието" е за възможностите за подпомагане. Начинаещите фермери питат и за изискванията за стартиращ бизнес, защото в земеделието има различни закони, регламенти, наредби, също и как да отглеждат дадена култура, какви животни са подходящи за тях.

Димитър Ванев подчерта, че при младите фермери няма изискване за съфинансиране при проект, както е при други мерки, а целият проект е субсидия. Той подчерта, че над 5000 са минали през службата да питат за мярката за млади фермери, какви са условията и изискванията за кандидатстване и потвърди тенденцията млади хора да се заселват на село.


Източник: БНТ