Нова ваучерна система за сезонната работа в земеделието подготвя социалното министерство – съобщи в Разград председателят на парламентарната комисия по социална политика д-р Хасан Адемов. Очаква се иновацията да влезе в действие още през това лято. Работна група към изпълнителното ведомство заедно с експерти в различни сфери, включително представители на социалната комисия, изготвят законодателните промени. До началото на лятото се очаква да са влезли в сила промените в Кодекса на труда и Закона за насърчаване на заетостта, които ще дадат възможност за въвеждане на ваучерна система за сезонните работници в земеделието.

Това е възможност да се подпомогнат земеделските производители, които в един период от годината имат нужда от работна ръка, да приберат реколтата от малини, череши, ягоди или зеленчуци, които зреят бързо. В същото време се осигурява и заетост на безработни, които след това могат да се върнат на трудовата борса, а също и да продължат да получават социални помощи – обясни д-р Адемов.

Д-р Адемов бе сред лекторите на Регионална среща на социалните услуги в Разград, организирана от Националния алианс за социална отговорност. Той представи презентация на тема „Актуални социални местни и национални политики“. Според доклада му в област Разград се развиват 28 от общо 1000 в страната социални услуги. Най-много са в община Разград – 8, в Самуил – 7, в Исперих – 5, Цар Калоян и Лозница – по 3, Кубрат – 2, в Завет няма нито една. Финансовият ресурс за тези социални услуги е 5 милиона лева, а потребителите – 820.

На срещата представители на социални услуги призоваха д-р Адемов за законодателна инициатива относно регламентиране на работата на Домашните социални патронажи и на социалните предприятия.


Иформация и снимки: Дарик Нюс